Закарпатські села славляться своїми
традиціями. В червні місяці в селі Клинова Гора проходить фестиваль Черешень.
Через віддаленість від районного центру та відсутність виробничих підрозділів це мальовниче гірське село належить до так званих неперспективних. Його мешканці здавна заробляють собі на хліб тим, що виростять у власному саду і на городі. Подейкують, що вина з Клиновецької гори свого часу славилися навіть у Європі. Ще не так давно старий місцевий учитель хвалився книжкою, в якій містилася інформація про те, що на виставці в Парижі у 1905 році вино з Оклі Гедь було відмічено першою премією. Та доброї слави тут зажили не тільки хмільні напої, але й чудові брунатні сливи, персики, яблука, а найперше – черешні. Вони достигають ще в першій декаді травня і радують солодкими плодами цілих два місяці. У встановлених у місцевому гаї палатках та павільйонах гостей фестивалю пригощають міцними та безалкогольними напоями, стравами, тістечками та тортами, виготовленими з черешні, а також лекваром, як тут називають повидло. Все це роблять за рецептами, які передають від покоління до покоління, деяким із них уже понад 100-150 років. Не тільки місцеві кулінари, але й представники інших районів області привозять сюди виготовлені власні делікатеси.
Через віддаленість від районного центру та відсутність виробничих підрозділів це мальовниче гірське село належить до так званих неперспективних. Його мешканці здавна заробляють собі на хліб тим, що виростять у власному саду і на городі. Подейкують, що вина з Клиновецької гори свого часу славилися навіть у Європі. Ще не так давно старий місцевий учитель хвалився книжкою, в якій містилася інформація про те, що на виставці в Парижі у 1905 році вино з Оклі Гедь було відмічено першою премією. Та доброї слави тут зажили не тільки хмільні напої, але й чудові брунатні сливи, персики, яблука, а найперше – черешні. Вони достигають ще в першій декаді травня і радують солодкими плодами цілих два місяці. У встановлених у місцевому гаї палатках та павільйонах гостей фестивалю пригощають міцними та безалкогольними напоями, стравами, тістечками та тортами, виготовленими з черешні, а також лекваром, як тут називають повидло. Все це роблять за рецептами, які передають від покоління до покоління, деяким із них уже понад 100-150 років. Не тільки місцеві кулінари, але й представники інших районів області привозять сюди виготовлені власні делікатеси.
Щороку цей фестиваль відвідує дедалі все
більше гостей та туристів. Тут можна насолодитися принадами тутешньої природи,
неповторним фольклорним колоритом. Захід проводиться у старому дубовому лісі, що
слугує тут за парк відпочинку. Виступають закордонні та місцеві аматорські
танцювальні колективи.
Немає коментарів:
Дописати коментар