У селі Ботар на Виноградівщині цього тижня відкрили дегустаціний зал і музей лекварю. Як стверджують організатори, це перший в Україні подібний заклад. Розмістився він у колишній колгоспній тютюногладільні.
Приміщення мистецьки офомлене у традиційно-кулінарному стилі. Це - заслуга скульптора Михайла Колодка. Одночасно він є автором пам’ятника свині-монголиці при вході до музею. Така увага до цієї продуктивної тварини не випадкова. У власника музейного комплексу екофермера Павла Тізеша понад 300 свиней-монголиць. Вони особливо цінні м’ясом , у якому лише незначна кількість холестерину, і хорошою адаптацією до природних умов.
Що стосується фермерського лекварю, то його виготовляють тут виключно з натуральної сировини. Правами на продаж володіє тільки одна київська фірма. Продають леквар у столиці та за кордоном. Навіть на Закарпатті продукцію Павла Тизеша не знайдете в жодному магазині.
На відкриття музею лекварю з’їхалося чимало гостей. Серед них і перший заступник губернатора краю Іван Бушко, консули Угорщини в Берегові та Ужгороді Йожеф Бочкої та Іштван Товт, депутат обласної ради Карло Резеш, голова Виноградівської РДА Тетяна Граб…
Запах лекварю і свіжо смажених шкварок принадив чималий гурт репортерів.
Після урочистого перерізання червоної стрічки та освячення скульптур і всього музею модератор заходу, завкафедрою туризму УжНУ Федір Шандор запросив усіх до столу. Гості смакували не лише лек варом, але й шкварками в шоколаді від кондитера Валентина Штефаня. А Іван Бушко подарував господарю Павлові Тізешу тематичну картину із закарпатським лекваром.
Василь Кошовий для «НВ»
Приміщення мистецьки офомлене у традиційно-кулінарному стилі. Це - заслуга скульптора Михайла Колодка. Одночасно він є автором пам’ятника свині-монголиці при вході до музею. Така увага до цієї продуктивної тварини не випадкова. У власника музейного комплексу екофермера Павла Тізеша понад 300 свиней-монголиць. Вони особливо цінні м’ясом , у якому лише незначна кількість холестерину, і хорошою адаптацією до природних умов.
Що стосується фермерського лекварю, то його виготовляють тут виключно з натуральної сировини. Правами на продаж володіє тільки одна київська фірма. Продають леквар у столиці та за кордоном. Навіть на Закарпатті продукцію Павла Тизеша не знайдете в жодному магазині.
На відкриття музею лекварю з’їхалося чимало гостей. Серед них і перший заступник губернатора краю Іван Бушко, консули Угорщини в Берегові та Ужгороді Йожеф Бочкої та Іштван Товт, депутат обласної ради Карло Резеш, голова Виноградівської РДА Тетяна Граб…
Запах лекварю і свіжо смажених шкварок принадив чималий гурт репортерів.
Після урочистого перерізання червоної стрічки та освячення скульптур і всього музею модератор заходу, завкафедрою туризму УжНУ Федір Шандор запросив усіх до столу. Гості смакували не лише лек варом, але й шкварками в шоколаді від кондитера Валентина Штефаня. А Іван Бушко подарував господарю Павлові Тізешу тематичну картину із закарпатським лекваром.
Василь Кошовий для «НВ»
Немає коментарів:
Дописати коментар