6 березня 2014 р.

ЯК ЗАРОБИТИ НА СЕЛІ?!


Щороку все більш популярним стає відпочинок на селі. За даними Всесвітньої туристичної організації сільський та екологічний туризм знаходяться в 10-ці найбільш затребуваних видів туризму до 2020 року.
Що ж собою представляє такий відпочинок?
Часто можна почути терміни: сільський зелений туризм, екологічний та агро відпочинок. Попри схожість, вони демонструють різні аспекти відпочинку на селі, та ставлять різні цілі перед собою.

Зокрема сільський туризм являє собою відпочинок в селі з безпосереднім проживанням в родині господаря та представленням сільського побуту, культури та звичаїв населеного пункту. Обираючи його турист отримує задоволення від колориту місцевості, натуральної домашньої їжі, а найбільше сімейної та затишної атмосфери.
Близьким до нього є агротуризм. Проте тут акцент вже перенесений на дворогосподарство, яке є не лише місцем для ночівлі, але і становить головний інтерес для туриста.  І нехай не дивується сільський мешканець, що просте порпання в землі чи догляд за свійськими тваринами викликають стільки захоплення у їх гостей. Для них це дієвий засіб скинути тягар великого міста, відпочити душею та тілом. Перспективи такого роду діяльності давно зрозуміли в Англії, де для цих цілей реставрують старі ферми, які користуються шаленим успіхом у туристів.
Вже зовсім іншим видом туризму є екотуризм або зелений, в основі якого лежить збереження природи та дбайливе ставлення до неї. Звичайно ж сільська оселя може приймати гостей для ночівлі та харчування екотуристів. Проте в основному цей вид туризму передбачає використання гостьових будиночків без господарів (як, наприклад, у Фінляндії) або агроосель, розташованих у межах чи біля певних охоронних територій, зокрема біосферних заповідників.
Відпочинок в українських селах було визначено як «сільський зелений туризм», який може включати як найпростіші сільські садиби так і великі курорти, що розташовані у селищах і малих містах з дотриманням всіх норм та вимог по охороні природного середовища.
Проте, який би вид відпочинку не був обраний, головне пам’ятати, що так чи інакше він, як і інші види туризму, потребує знань та професійного навчання, а головне комплексного підходу.
Детальніше про сільський зелений туризм ви зможете дізнатись в наступних публікаціях.


В.В.Горнецкі, спеціаліст І-ї категорії
відділу туризму та транскордонного
співробітництва райдержадміністрації.                              

Немає коментарів: